Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Discussie

VarkensNET volop in beweging, net als de sector

Afgelopen jaar was voor mij het jaar van trots en buikpijn. Buikpijn vanwege lage prijzen die vrijwel iedereen raken, sommigen zo heftig dat er ingrijpende beslissingen worden genomen. In 2016 is dat nog niet voorbij. Met een steen in mijn maag  denk ik aan wat nog kan gaan gebeuren…

Mark van Dijk: 'Investeren in energiebesparing verbetert diergezondheid'

Het besparen van energie is voor varkensfokker Mark van Dijk een belangrijk issue. Zo investeerde hij flink in het conditioneren van stallucht in zijn zeugenstal.
“Ik probeer mijn kraamzeugen een zo constant mogelijk en comfortabel stalklimaat aan te bieden. Hierdoor blijven mijn varkens gezonder en het kost ook nog eens minder energie. Ik heb een systeem in de stal dat zowel de kou als de warmte uit de bodem gebruikt.

Hoezo achteroverleunende varkenshouders?

Vaak hoor ik om me heen dat de varkenshouderij achterover leunt en toekijkt wat er gebeurt op gebied van mestverwerking. Varkenshouders wachten af en nemen geen verantwoordelijkheid, is een veelgehoord signaal. Daar erger ik mij mateloos aan. Ik zie dagelijks de worsteling van varkenshouders. Hun economische positie is lastig, waardoor investeren geen optie is. We zien weinig ontwikkeling in de markt en de mestputten zijn vol. Er zijn weinig concrete verwerkingslocaties waar ingetekend en geleverd kan worden.
 

afbeelding van Linda Janssen-Verriet

Energiebesparing: maak er een sport van!

Als varkenshouders hebben we nog een wereld te winnen op het gebied van energiebesparing. Er is nog zoveel kennis te delen en er zijn nog zoveel ervaringen uit te wisselen onderling. Denk bijvoorbeeld eens aan de contracten met energieleveranciers en het gebruik van slimme meters. Er is veel laaghangend fruit dat we als varkenshouders zo voor het plukken hebben. Met positief effect voor zowel onze portemonnee als voor het milieu.

afbeelding van Eric Douma

Trots!

Er werd me pas gevraagd: “Alfons, waar ben jij als NETmentor bij VarkensNET trots op?”. Dat dwong me om na te denken over de essentie van het werk dat ik als NETmentor tot nu toe heb gedaan. Ik begon vanuit een onderwijsinstelling met mijn taak als NETmentor, voor gemiddeld één dag per week. Er was al jaren geen studiedag varkenshouderij voor studenten of docenten georganiseerd. Ik kreeg de opdracht om actuele onderwerpen vanuit de varkenshouderij in te brengen op studiedagen voor docenten en studenten.

afbeelding van Alfons vd Belt

Wat mag kennis kosten?

Het afgelopen half jaar heb ik meer dan eens varkenshouders aan de telefoon gehad die 25 euro voor een cursusavond, of 50 euro voor een halve dag bijscholing met een bord eten erbij echt té duur vinden. Ik moet toch maar eens kwijt dat ik daar helemaal niets van begrijp.
 

Wroeten in biestmanagement aanrader

Op de website van Vakblad Varkens schreef varkenshoudster Sabine Grobbink een enthousiaste column over de Wroeten met VarkensNET-bijeenkomst over biestmanagement. Een quote: "Met een hoop informatie en goede praktische wenken van collega’s en dierenartsen toog ik huiswaarts. Volgens mij is deelnemen aan zo'n wroetsessie voor iedereen een aanrader."

Lees hier de hele column.

afbeelding van Rosanne Otter-Waterink

Lentekriebels

We kennen het allemaal: lentekriebels. De dagen worden langer, de zon schijnt weer wat vaker, de bomen krijgen kleur en schieten in het blad. Zelf worden we vrolijker, actiever en krijgen meer energie; en na die korte donkere dagen willen we buiten aan de slag. In Groningen hebben ze Lentekriebels zelfs gebombardeerd tot een jaarlijkse schoonmaakactie van de gemeente. Lente is dus een heerlijke periode… maar niet voor iedereen. Steeds meer mensen zijn allergisch voor onder andere pollen en wachten vol verwachting

Wow! Wat een boer(in)!

De varkenshouderij heeft het de laatste jaren zwaar te verduren. Stijgende voerprijzen, druk op de opbrengstprijs, een 4 dagen eis waar niet iedereen blij mee  is, actiegroepen die hun meningen wijd verspreiden, dierrechten én mestverwerking. Er is zoveel, je zou er soms moedeloos van worden.
 
Maar toch, of misschien wel juist hierdoor, zie ik steeds meer boeren met zoveel passie voor hun vak dat dit niet meer onopgemerkt kan blijven. Het lijkt wel of er meer dan ooit ook veel mooie dingen gebeuren.

Op weg met VarkensNET

Sinds een jaar zijn er voor VarkensNET ambassadeurs werkzaam: praktiserende varkenshouders uit de drie LTO regio’s. Zij nemen een bijzondere plek in binnen VarkensNET. Ze fungeren als aanspreekpunt voor collega’s, als klankbord voor VarkensNET en ze hebben een rol binnen de programmering. Ambassadeur Dirk Dekker uit Nijkerk wijdde er een mooi column aan in de Boerderij van 4 februari.

Vind de column hier.
 

afbeelding van Rosanne Otter-Waterink

Pagina's