Inhoud  -  15 juli 2015

Welke kennissessies zijn voor u interessant?
Vooruit dankzij broeikassessie
Vier bijeenkomsten Groepshuisvesting vroege dracht
Vloervoederingsplaat, ontwikkel mee!
Nuffield scholarship voor jonge agrarische ondernemers
Nieuwe bijeenkomst Biestmanagement in Zwolle
Agenda PIT-sessies september
Agenda


   Welke kennissessies zijn voor u interessant?

Vanaf komend najaar vinden varkenshouders via Varkens.nl een centraal aanbod van kennissessies. De bedoeling is dat varkenshouders, bedrijfsleiders en medewerkers op die manier op één plek terecht kunnen voor kennis en verdieping. Initiatiefnemers VarkensNET, Stichting KPV en Varkens.nl willen graag weten welke kennissessies voor u interessant zijn. Zo kunnen we ons aanbod nog beter op uw wensen afstemmen. Vink snel uw interesses aan!


Lees verder
   Vooruit dankzij broeikassessie

Op 19 en 20 juni organiseerde VarkensNET, samen met Agri Meets Design, broeikassessies ‘Jongeren in de Rally’. Tijdens de sessies stond het verder helpen van vragen van jonge varkenshouders centraal. De gekozen vorm was een gesprek van 1,5 uur met de studenten die hun dilemma of vraag pitchten, twee varkenshouders uit PIT, experts uit bedrijfsleven of onderzoek, studenten, een expert vanuit Natuur en Milieu en een designer vanuit Agri Meets Design. En dat in een unieke setting: een broeikas.


Lees verder
   Vier bijeenkomsten Groepshuisvesting vroege dracht

Varkenshouders ervaren problemen bij het houden van zeugen in groepen in de eerste vier weken van de dracht. In samenwerking met Wageningen UR organiseert VarkensNET in oktober 2015 drie ondersteunende leerbijeenkomsten voor varkenshouders en één bijeenkomst speciaal voor bedrijfsadviseurs. Tijdens de Wroeten met VarkensNET “Groepshuisvesting vroege dracht” kunnen zij (nieuwe) kennis opdoen over succes- en risicofactoren en hun ervaringen delen met collega’s en experts.


Lees verder
   Vloervoederingsplaat, ontwikkel mee!

Team VIC Sterksel zoekt varkenshouders die interesse hebben in het doorontwikkelen van een vloervoederingsplaat voor zeug en big in kraamhokken met een volledige roostervloer. Vloervoedering is één van de mogelijkheden om de kans te vergroten dat biggen leren vreten in de zoogperiode. Zeug en biggen kunnen dan gelijktijdig eten. Kopieergedrag van de moeder en zien eten doet eten is dan het motto. Daarnaast geldt dat "wat moeders eet (geur) is veilig, dat mag ik dus ook eten". Dit geldt ook voor het leren drinken van water uit een drinkbakje.


Lees verder
   Nuffield scholarship voor jonge agrarische ondernemers

Heb jij visie, ambitie en duidelijke doelen voor jouw bedrijf? Lijkt het je wat om komend jaar een studie te doen op het gebied van ondernemerschap, duurzaamheid of ketens? Dan is het Nuffield Scholarship misschien wel wat voor jou! Zij zijn op zoek naar jonge agrarische ondernemers met een aantal jaren werkervaring die hun blikveld willen vergroten! Als scholar volg je in 2016 een programma waarbij je een studie uitvoert en een nationaal en internationaal netwerk opbouwt en kennis opdoet voor jezelf en je eigen bedrijf. Aanmelden kan tot 1 september.


Lees verder
   Nieuwe bijeenkomst Biestmanagement in Zwolle

De belangstelling voor de Wroeten met VarkensNET-bijeenkomst "Biestmanagement" is groot. Varkenshouders uit de regio Zwolle hebben VarkensNET gevraagd of het ook bij hen in de regio een bijeenkomst over biestmanagement wil organiseren. Deze vindt plaats op maandag 21 september. Varkenshouders kunnen zich nu al aanmelden voor deze praktische bijeenkomst, waar ze veel van hun eigen vragen en dilemma’s in kunnen brengen.


Lees verder
   Agenda PIT-sessies september

Na de zomerperiode gaat Pigs Innovation Tour 2014/2015 door met nieuwe PIT-sessies. Op de agenda van september staat tweemaal de bijeenkomst "Stookkostenneutraal in de zeugenhouderij" van Team Mark en de PIT-sessie "Geld tellen doe je zelf" van team John. Schrijf je nu in!


Lees verder
   Agenda 
  Video van de maand  
     
 

Voor de Open Innovatiedagen 2015 is een filmpje ontwikkeld over energie en mest op het varkensbedrijf. Nu ‘video van de maand’ op VarkensNET.
 
     
   Lees verder  
     
 
  Het gebit van een varken  
     
 

Hoe ontwikkelt het gebit van een varken zich? NETmentor Anita Hoofs zet het op een rijtje.
 
     
   Lees verder  
     
 
  Niet alle risico’s af te dekken  
     
 

PIT-magazine nummer 20 is uit met in de hoofdrol Björn Roes, welstandsboer in Groenlo. Bij de bouw van de Welstandstal nam Björn een risico. Hoe blijkt de praktijk na twee jaar ervaring?
 
     
   Lees verder  
     
Secretariaat VarkensNet - Postbus 40 - 6700 AA Wageningen - Tel. 088 888 66 77 - Fax 088 888 66 70
Klik hier om u af te melden voor deze nieuwsbrief